OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

19.03.2004

Olympic Watch odmítá prodej zbraní z EU do Číny

Praha, 19. března 2004 – Jan Ruml, předseda výboru Olympic Watch a místopředseda Senátu PČR, dnes odesílá ministrům zahraničí všech členských zemí EU dopis, v němž je žádá, aby na příštím summitu Evropské unie nebylo zrušeno embargo na vývoz zbraní z EU do Čínské lidové republiky. Olympic Watch zároveň vyzval své příznivce po celém světě, aby se do kampaně zapojili vlastními dopisy.

Evropská unie uvalila zákaz na vývoz zbraní do Číny v reakci na masakr na náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Jan Ruml ve svém dopise připomíná, že tehdejší zločiny proti lidskosti nebyly dosud patřičně vyšetřeny a potrestány, byly ovšem evidentně spáchány právě tou armádou, kterou by EU v případě zrušení embarga vyzbrojovala. Kromě toho čínská „Lidově-osvobozenecká armáda“ momentálně stupňuje své hrozby vůči Tchaj-wanu. Z těchto a dalších důvodů, píše Ruml, „by zrušení embarga bylo předčasné, škodlivé a navíc morálně chybné“.

Evropská unie by o zrušení embarga měla jednat na svém summitu 25.-27. března 2004. Podle informací Olympic Watch je pro ukončení embarga Francie, Itálie, Německo, Rakousko a Španělsko. EU s Čínskou lidovou republikou vede dlouhodobý Dialog o lidských právech. Olympic Watch je ovšem přesvědčen, že pekingský režim dosud neprovedl nezbytné reformy. ČLR nadále mimo jiné odmítá ratifikovat Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. Nedávné zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců provedlo spíše jen kosmetické změny v ústavě, směřující k udržení moci současného nedemokratického režimu.

Celý text dopisu, adresovaného ministrům zahraničí všech členských států EU:

V Praze, 18. března 2004

Vážení ministři a ministryně,

jménem Olympic Watch (Výboru pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) naléhavě žádám členské státy EU, aby nerušily zákaz obchodu se zbraněmi, který EU uvalila na Čínskou lidovou republiku v reakci na masakr na Tchien-an-men v roce 1989.

Evropská unie správně zdůrazňuje lidská práva a mezinárodní bezpečnost jako dvě z jejích klíčových politických priorit. Z těchto hledisek by zrušení embarga bylo předčasné, škodlivé a navíc morálně chybné.

Idea zrušení zákazu nám připadá obzvláště cynická, jelikož:
- V těchto dnech si lidé po celém světě připomněli 45. výročí povstání tibetského lidu proti okupaci čínskou komunistickou armádou, které bylo touto armádou brutálně rozdrceno.
- Zatímco si čtete tuto žádost, Čínská lidová republika vyhrocuje své vojenské hrozby vůči demokratické Čínské republice na Tchaj-wanu.
- Jen za několik měsíců si svět připomene 15. výročí zločinů proti lidskosti z náměstí Tchien-an-men, které nebyly nikdy řádně vyšetřeny a potrestány a které byly spáchány právě tou armádou, které by EU dodávala zbraně.

Přes nedávné pokusy o kosmetické změny image je Čínská lidová republika nadále ovládána nedemokratickým režimem, který je jedním z nejhrubších porušovatelů lidských práv a jednou z největších hrozeb pro mezinárodní bezpečnost. Pekingský režim stále oddaluje ratifikaci Mezinárodního paktu o občanských a politických právech: nejenže tedy svévolně vězní, mučí a popravuje lidi, ale také zesměšňuje a destabilizuje mezinárodní řád.

Olympic Watch oceňuje Dialog o lidských právech, který EU vede s ČLR. Jsme přesvědčeni, že jedině důrazná a principiální politika, jakou je udržení zákazu obchodu se zbraněmi, nakonec přinese hluboké reformy, které jsou v Číně stále potřeba.

S úctou,

Jan Ruml
předseda, Olympic Watch
místopředseda Senátu, Parlament ČR

Více informací o urgentní kampani k prodeji zbraní z EU do ČLR.

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet