OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

20.06.2005

Aktivisté píší Paroubkovi před cestou do Číny

Praha, 20. června 2005 - V předvečer odletu předsedy vlády Jiřího Paroubka na cestu do Asie poslali aktivisté z organizací Olympic Watch a Amnesty International Česká republika premiérovi dopis, v němž ho vyzývají, aby při jednáních v Číně nezapomněl na otázky lidských práv a demokracie.

Dokument navazuje na dopis, který předsedovi vlády předali počátkem června. V dnešním psaní mu připomínají podporu lidských práv a demokracie jako oficiální zahraničně-politickou prioritu České republiky a žádají ho, aby tomuto principu dostál i při jednáních s čínskými představiteli. Konkrétně mu připomínají například zdržování ratifikace Mezinárodního paktu o občanských a politických právech ze strany ČLR, trvající stíhání pokojných prodemokratických aktivistů a mezinárodní působení čínské komunistické vlády, které směřuje k potlačování lidských práv a demokracie i v dalších zemích východní Asie. Žádají ho také, aby se zastal čtyř konkrétních politických vězňů.

Plný text dopisu následuje níže.

Vážený pan
Ing. Jiří Paroubek
Předseda vlády České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

V Praze, 20. června 2005

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás v návaznosti na náš dopis ze 3. června tohoto roku, ve kterém jsme Vás oslovili při výročí tchienanmenského masakru. Vyjádřili jsme v něm mimo jiné i naději, že jako představitel České republiky budete při své nadcházející návštěvě Číny zastávat principiální stanovisko na poli lidských práv.

Věříme, že oficiální prioritě zahraniční politiky České republiky „v souladu s principem nedělitelnosti základních lidských práv a svobod systematicky podporovat demokratický způsob vládnutí a ochrany lidských práv” dostojíte i při svých jednáních s čínskými představiteli. Jistě budete souhlasit, že povinností zejména země s vlastní bolestnou zkušeností s nedemokratickým režimem je stavět se na stranu lidí, jimž jejich vláda odpírá základní lidská práva a svobody.

Konkrétně bychom Vaší pozornosti doporučovali tato témata pro diskusi:
• Ratifikace a implementace Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který čínská vláda signovala již v roce 1998. Ratifikace by měla být bezvýhradná, aby se z ní nestal bezobsažný dokument, jako v případě čínské ratifikace Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních, a kulturních právech.
• Spravedlivé procesy pro politické vězně a propuštění všech vězňů svědomí. Bylo by dobré, kdybyste při svých jednání zmínil konkrétní osud například těchto občanů ČLR:
o Abdulla Džamal (Abdulla Jamal) – ujghurský učitel z města Kashgar, který byl zadržen v dubnu tohoto roku zřejmě jen proto, že pokojným způsobem praktikoval svobodu slova: kvůli knize, kterou se pokoušel publikovat, byl obviněn z „nabádání k separatismu“; jeho další osud je neznámý; hrozí, že je podrobován mučení a krutému zacházení
o Jie Kuo-ču (Ye Guozhu) – muž z Pekingu, který byl v loňském roce odsouzen k mnohaletému žaláři za to, že zcela zákonně požádal o povolení pořádat demonstraci lidí, kteří byli jako on sám zbaveni přístřeší při předolympijské přestavbě Pekingu
o Mao Cheng-feng (Mao Hengfeng) – žena ze Šanghaje, která byla loni poslána do „převýchovného“ tábora za to, že legálním způsobem protestovala proti populační politice; sama byla kdysi donucena k potratu a dnes je údajně v táboře podrobována krutému zacházení
o Tändzin Deleg Rinpočhe (Tenzin Delek Rinpoche) – tibetský buddhistický lama, odsouzený v pravděpodobně vykonstruovaném procesu k trestu smrti za údajnou teroristickou činnost; jeho trest smrti byl změněn na trest doživotní, ale nového spravedlivého procesu se nedočkal.
• Potrestání viníků zásahu v Pekingu v noci z 3. na 4. června 1989 a dalších případů zabíjení, mučení a dalšího potlačování lidských práv v ČLR v roce 1989 i v letech následujících.
• Pronásledování skupiny Tchienanmenské matky a dalších skupin i jednotlivých čínských občanů, kteří požadují spravedlnost a respekt k lidským právům.
• Výhrůžky pekingské vlády vůči projevům základních lidských práv na Tchaj-wanu a její podporu režimům v Barmě (Myanmaru) a Severní Koreji.

Vyjádřete prosím také zřetelně posici České republiky, že dokud na poli lidských práv nedojde v ČLR k jasnému zlepšení, nemůže Evropská unie uvažovat o zrušení embarga na vývoz zbraní do Číny.

Jsme přesvědčeni, že důsledné prosazování respektu pekingské vlády k lidským právům čínských občanů je nejen v zájmu samotných Číňanů, ale i v zájmu České republiky. Velmi oceníme, pokud budete po návratu z ČLR českou veřejnost náležitě informovat o svých vystoupeních na podporu lidských práv a demokracie pro čínské občany.

Děkujeme Vám za zvážení našich návrhů a zůstáváme s pozdravem,

Jan Ruml
předseda výboru Olympic Watch
Sokolská 18
120 00 Praha 2

Martin Kryl
předseda koord. výboru Amnesty International ČR
Palackého 9
110 00 Praha 1

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet