OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

27.05.2005

3. června: šestnáct let od Tchien-an-men

Praha, 27. května 2005 (aktualizováno 31. května) - V předvečer šestnáctého výročí masakru v Pekingu, kterým skončilo pokojné protestní hnutí na náměstí Tchien-an-men, pořádají v Praze aktivisté z organizací Olympic Watch a Amnesty International Česká republika vzpomínkový happening pod heslem „Možná přijedou i tanky“. Po celém světě také Olympic Watch ve spolupráci s organizacemi čínského demokratického exilu pořádá Celosvětovou vigilii za Tchien-an-men.

Shromáždění v Praze má uctít nesčetné oběti zásahu čínské „Lidově-osvobozenecké armády“ v noci ze 3. na 4. června 1989 a připomenout pokračující porušování lidských práv v ČLR. Účastníci také vyjádří nesouhlas s možným zrušením embarga EU na vývoz zbraní do Číny, které bylo uvaleno právě v reakci na tchienanmenský masakr a podle názoru aktivistů může být zrušeno pouze v případě jasného zlepšení situace na poli lidských práv v Číně.

Happening se koná v pátek 3. června 2005 od 16:00 před sídlem vlády ČR a velvyslanectvím ČLR .

Scénář akce:

16:00 Začátek akce u sídla vlády (Strakova akademie), přečtení výzvy vládě ČR k otázce porušování lidských práv v Číně a embarga EU.
16:30 Od sídla vlády se vydává průvod Chotkovou ulicí směrem k velvyslanectví ČLR.
17:00 Průvod dorazí k ambasádě ČLR. Aktivisté se pokusí předat pracovníkům velvyslanectví dopis, v němž protestují proti porušování lidských práv ČLR a požadují propuštění vězňů svědomí. Za oběti porušování lidských práv bude držena i minuta ticha.

V noci ze 3. na 4. června 1989 povraždila „Lidově-osvobozenecká armáda“ v Pekingu stovky, ne-li tisíce, neozbrojených čínských občanů. Brutálně tak ukončila pokojné reformní hnutí, které se na jaře roku 1989 rozvíjelo v mnoha částech ČLR. V reakci na tento masakr uvalily země EU a USA embargo na vývoz zbraní do Číny. Zločiny, spáchané v červnu 1989 v Pekingu a dalších místech v Číně a Tibetu, nebyly dosud vzhledem k pokračujícímu totalitnímu režimu v ČLR nijak vyšetřeny a potrestány. Oficiálním stanoviskem čínské komunistické vlády zůstává, že se jednalo o nastolení pořádku po „kontrarevolučním řádění“.

V rámci Celosvětové vigilie za Tchien-an-men pak pořadatelé žádají lidi po celém světě, aby 3. června ve 20:00 zapálili svíčku v okně na znamení podpory čínským občanům. Více na vlastní stránce vigilie (anglicky).

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet