OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

17.01.2005

Zhao Ziyang, reformátor z roku 1989, zemřel

V Pekingu dnes ráno zemřel Zhao Ziyang (Čao C’-jang), v osmdesátých letech premiér ČLR a generální tajemník Komunistické strany Číny. Zhao byl proponentem reforem čínského socialismu. Na veřejnosti byl naposledy spatřen 19. května 1989, kdy se pokoušel zabránit blížícímu se masakru proreformních aktivistů na náměstí Tchien-an-men. Poté byl zbaven všech funkcí a v zemi bylo vyhlášeno stanné právo. Posledních patnáct let svého života strávil Zhao v domácím vězení. „Zhao Ziyang byl statečný muž a velký čínský patriot. Je ostudné, jak s ním vláda zacházela v posledních patnácti letech jeho života. Jeho odchod budiž celému světu připomínkou, že současné pekingské vedení nadále pošlapává lidská práva a svobody čínských občanů, kteří si přejí více demokracie v Číně. Zhao bude jistě nadále žít ve vzpomínkách a nadějích všech dobrých Číňanů,“ prohlásil k jeho úmrtí Jan Ruml, předseda Olympic Watch.

Již v loňském roce, kdy se jeho zdraví zhoršovalo, se objevily spekulace, že jeho skon by mohl aktivizovat čínské bojovníky za lidská práva a demokratické reformy. (Podobně jako úmrtí populárních činitelů vedla k demonstracím v letech 1976 a 1989.)

Ovšem již během minulého týdne, kdy upadl do komatu, zpřísnil pekingský režim bezpečnostní opatření kolem náměstí Nebeského klidu. Kvůli dlouhodobému domácímu vězení a vymazání z oficiální historie není navíc Zhao příliš známý mladším Číňanům. Na druhou stranu ovšem oficiální agentura Xinhua v dnešní zprávě o jeho úmrtí používá titul „soudruh“, což otevírá možnosti pro pozdější rehabilitaci, upozorňuje agentura Reuters.

„Konečně je svobodný“, poznamenala k Zhaově smrti jeho dcera Wang Yannan, uvádí Reuters.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet