OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

27.11.2004

Liu Jingsheng propuštěn; výzva k respektu pro lidská práva

Praha, 27. listopadu 2004 – Olympic Watch dnes přivítal propuštění čínského disidenta Liu Jingshenga (Liou Ťing-šenga). Vyzval také vládu ČLR k propuštění dalších vězňů svědomí a k respektování lidských práv obyvatel Číny. Liu Jingsheng byl dnes propuštěn po dvanácti letech ve vězení.

„Olympic Watch vítá propuštění Liu Jingshenga,“ řekl Jan Ruml, předseda Olympic Watch. „Neměli bychom ovšem přijmout prostou skutečnost, že Liu Jingsheng je na svobodě, jako nějaké smířlivé gesto ze strany pekingské vlády. Mějme na paměti, že všichni lidé mají právo na svobodné vyjadřování. Peking prostě pokojné aktivisty nesmí věznit vůbec.“

Olympic Watch již dlouho volá po tom, aby Čína ratifikovala Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. Tato organizace, založená v roce 2001, monitoruje lidská práva v Číně a vede kampaň za zlepšení situace do roku 2008, kdy má Peking hostit olympijské hry.

Liu Jingsheng je pokojným opozičním aktivistou už od sedmdesátých let. Tehdy byl jedním ze zakladatelů opozičního časopisu a později byl aktivní v hnutí Zdi demokracie roku 1979 a Pekingského jara 1989. V roce 1992 byl uvězněn za svou účast na založení několika prodemokratických organizací a nezávislých odborů.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet