OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

30.06.2004

Olympic Watch: Hong Kong musí zůstat svobodný

Praha, 30. června 2004 – Olympic Watch dnes vydal prohlášení, v němž vyzývá pekingskou vládu, „aby respektovala přání občanů Hong Kongu a dodržovala závazky z Čínsko-britské společné deklarace a hongkongského Základního zákona“. Výzva přichází v předvečer sedmého výročí navrácení Hong Kongu pod čínskou správu.

Prohlášení, podepsané předsedou Olympic Watch Janem Rumlem, připomíná čínské vládě, že „[t]radiční fungování svobodných medií v Hong Kongu nesmí být rušeno, jejich redaktoři nesmí být zastrašováni. Občané Hong Kongu musí bez odkladů dostat všeobecné volební právo pro volby hlavy exekutivy a celé legislativy, jak to předpokládá Základní zákon.“

Velká Británie vrátila Hong Kong pod čínskou správu jako „zvláštní správní region“ 1. července 1997. Mnohé z tradičních svobod jeho občanů, které měla chránit Čínsko-britská společná deklarace z roku 1985 a Základní zákon Hong Kongu, se v posledních letech ocitly v ohrožení. Loni v létě vyšly do ulic na protest statisíce lidí a zastavily tak návrh zákona, který měl z článku 23 Základního zákona učinit nástroj persekuce. V posledních měsících podalo několik novinářů výpovědi, protože prý byla ohrožena jejich osobní bezpečnost. Peking také odmítl přiznat občanům Hong Kongu plná volební práva pro volby v letech 2007/2008.

Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) byl založen v Praze v roce 2001. Jeho posláním je monitorovat situaci v oblasti lidských práv v Čínské lidové republice před olympijskými hrami 2008 v Pekingu a vést kampaň za zlepšení života lidí v Číně.

Celý text prohlášení následuje.

Prohlášení k situaci v Hong Kongu

Sedm let poté, kdy se Hong Kong navrátil pod čínskou správu, vyzývá Olympic Watch vládu Čínské lidové republiky, aby respektovala přání občanů Hong Kongu a dodržovala závazky z Čínsko-britské společné deklarace a hongkongského Základního zákona.

Olympic Watch je znepokojen zprávami o rostoucím tlaku komunistických úřadů na práva a svobody lidí v Hong Kongu, jako je svoboda slova či svoboda sdružování. Tradiční fungování svobodných medií v Hong Kongu nesmí být rušeno, jejich redaktoři nesmí být zastrašováni. Občané Hong Kongu musí bez odkladů dostat všeobecné volební právo pro volby hlavy exekutivy a celé legislativy, jak to předpokládá Základní zákon.

Jsme přesvědčeni, že nedávný vývoj v Hong Kongu je jasným důkazem, že situace v oblasti lidských práv v Číně se nezlepšuje: pekingská komunistická vláda nadále potlačuje demokratické touhy lidí v Hong Kongu, a ještě brutálněji ve vnitrozemské Číně.

Olympic Watch vyjadřuje plnou podporu spravedlivém boji občanů Hong Kongu za jejich práva. Věříme, že jejich odhodlání dosáhne posílení demokracie v Hong Kongu a že obnaží prázdnotu snah pekingské vlády omlouvat své děsivé praktiky na poli lidských práv údajnými specifickými čínskými hodnotami. Lidé v Hong Kongu i v ostatních částech Číny chtějí svá práva, která jim přirozeně náleží.

Vyzýváme tedy vládu Čínské lidové republiky, aby provedla demokratické reformy a garantovala lidská práva a svobody jak občanům Hong Kongu, tak i vnitrozemské Číny, a naplnila tak své sliby zlepšení situace do doby konání olympijských her 2008.

V Praze, 30. června 2004

Jan Ruml
předseda Olympic Watch

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet