OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

28.05.2004

Vigilie za oběti masakru na Tchien-an-men: 3. června, 19:00

Ve čtvrtek 3. června se v 19:00 v různých časových pásmech po celém světě rozsvítí svíčky na oknech lidí, kteří si připomenou patnácté výročí masakru v centru Pekingu. To je ambicí mezinárodní akce Global Tiananmen Vigil, kterou dnes vyhlásila organizace Olympic Watch spolu s pěti mezinárodními partnery.

K akci se připojují čtyři významné organizace čínského demokratického exilu - Wei Jingsheng Foundation, Laogai Research Foundation, China Labour Bulletin a Human Rights in China (HRiC) - a dále i Mezinárodní společnost pro lidská práva (ISHR/IGFM). Jak uvádí v Praze sídlící Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi), iniciátor akce, cílem je vytvořit „postupující světlo naděje … pro utlačované lidi v Číně“.

V noci ze 3. na 4. června 1989 zavraždila komunistická „Lidově-osvobozenecká armáda“ stovky, ne-li tisíce studentů, dělníků a dalších nevinných Číňanů, kteří pokojně požadovali reformy. Komunistická strana Číny nadále udržuje v ČLR totalitní režim, denně vězní, mučí a popravuje nevinné lidi a jinak porušuje základní lidská práva. Zločiny spáchané v centru Pekingu před patnácti lety dosud nebyly seriózně vyšetřeny a potrestány.

K akci byla zřízena speciální webová stránka TiananmenVigil.org. Patnácté výročí masakru si lidé po celém světě připomenou i na demonstracích a vzpomínkových shromážděních. V Praze pořádá Amnesty International ČR za podpory Olympic Watch pochod, který začíná v pátek 4. června v 16:00 na Valdštejnském náměstí a bude pokračovat přes Pražský Hrad až k velvyslanectví ČLR.

Olympic Watch pořádá k patnáctému výročí masakru na Tchien-an-men tiskovou konferenci 3. června v 11:00 v budově Senátu. Na ní bude podrobněji představena akce Global Tiananmen Vigil i chystaná zpráva o vývoji v Číně od léta 2001, kdy Peking byl vybrán jako pořadatel letních olympijských her 2008. Otázky novinářů zodpoví Jan Ruml (místopředseda Senátu a předseda výboru Olympic Watch), Tomáš Pojar (ředitel společnosti Člověk v tísni a člen výboru Olympic Watch) a Petr Kutílek (výkonný tajemník Olympic Watch).

Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet