OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

14.04.2004

Předseda Olympic Watch k prodeji radarů Věra do Číny

Jan Ruml, místopředseda Senátu PČR a předseda Olympic Watch, dnes publikoval v MF Dnes článek, ve kterém protestuje proti hrozícímu prodeji vyspělého radarového systému Věra do ČLR, na který udělilo vývozní licenci české Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ruml připomíná bezpečnostní risika s prodejem spojená (Věra by mohla Pekingu usnadnit útok na Tchaj-wan; čínští komunisté mohou systém nekontrolovaně rozvinout) a skutečnost, že tento prodej je v rozporu se zahraniční politikou spojenců ČR v NATO a EU. Prodej odsuzuje i z hlediska stavu lidských práv v ČLR a kvůli kontaktům Pekingu na další totalitní režimy.

Plný text článku tak, jak byl MF Dnes poskytnut, přinášíme níže. Článek vyšel v editované podobě 14. dubna 2004.

Bratrská pomoc čínským komunistům?

Pekingský totalitní režim podporuje u moci vojenskou juntu v Barmě. Udržuje temné styky s šíleným a jadernými zbraněmi řinčícím severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Před pár měsíci se konala schůzka vysokých čínských vojenských představitelů se soudruhy na Kubě. Do této plejády mezinárodních spojenců pekingských komunistů má nyní patřit i Česká republika.
Ministerstvo obchodu a průmyslu totiž potichu udělilo licenci na vývoz deseti kusů vyspělého radarového systému Věra do Čínské lidové republiky. Tento kšeft je stejně nebezpečný, jako je skandální. Výmluvy českých úředníků, že se jedná o obranný systém, neobstojí už při pohledu na strategickou situaci v tchaj-wanské úžině.
Peking v posledních letech vystupňoval své vojenské hrozby vůči demokratické Čínské republice na Tchaj-wanu. Podle odhadů západních expertů teď na malý ostrov míří 400-500 útočných raket. Existují náznaky, že „trpělivost“ ČLR s touto „odpadlickou provincií“ může v dohledné době vyprchat. Pokud by ovšem Peking zaútočil na Tchaj-wan, nešlo by o pouhý regionální konflikt. Tchaj-wanu se v obraně zavázaly pomáhat Spojené státy. V případě čínského útoku by tedy výrobek zlatých českých rukou Pekingu nejspíše sloužil – podobně jako před pěti lety Miloševičovi – k sestřelování letounů našich spojenců z NATO. Komunističtí generálové o Věru dost možná stojí právě proto, aby odstrašili potenciální obránce Tchaj-wanu ze zámoří a mohli ostrov svévolně napadnout.
Nejde ovšem jen o bezpečnost Tchaj-wanců a o pochopitelné protesty Věrou ohrožených spojenců ČR v NATO. Tímto kšeftem se dostáváme do konfliktu i s Evropskou unií.
Ta totiž nadále dodržuje embargo na prodej zbraní do ČLR, které na ni uvalila v roce 1989 v reakci na masakr na náměstí Tchien-an-men. Ačkoli některé členské státy v rámci povolování vztahů s Pekingem uvažují o jeho zrušení, zákaz nadále platí a pravděpodobně ještě delší dobu vydrží. Česká republika ovšem ještě pár týdnů není vázána ani tímto embargem, ani Kodexem EU pro vývoz zbraní, bránícím prodeji zbraní do zemí, které porušují lidská práva, ohrožují mezinárodní řád a odmítají se zavázat k nešíření zbraní. Je skandální, že se Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo prodej potají povolit tak, aby se stihnul uskutečnit, než budeme zcela vázáni tímto veskrze rozumným předpisem.
Nemůžeme si ostatně být jisti ani tím, že Peking neposkytne českou radarovou technologii některým ze svých temných spojenců. A co je ještě horší, můžeme se oprávněně obávat, že technicky stále se zlepšující Číňané alespoň jednu Věru důkladně rozeberou a na jejím základě začnou vyvíjet ještě pokročilejší systémy, které už budou zcela mimo kontrolu české vlády.
Pekingští komunisté za dva měsíce oslaví patnáct let od masakru na Tchien-an-men, při kterém jejich „Lidově-osvobozenecká armáda“ postřílela a tanky rozválcovala stovky, ne-li tisíce lidí. Pět let odmítají ratifikovat Mezinárodní pakt o občanských a politických právech: nejenže tedy nadále svévolně vězní, mučí a popravují své bezbranné poddané, ale také zesměšňují a destabilizují mezinárodní řád. Přes veškeré své sliby při kandidatuře na pořádání olympiády v roce 2008 Peking zůstává brutálním porušovatelem lidských práv a navíc cílevědomě buduje svou pozici světové supervelmoci. Pomůže nyní totalitní armádě Česká republika svým špičkovým zbraňovým systémem?

Jan Ruml
Autor je místopředsedou Senátu PČR a předsedou výboru Olympic Watch.


Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet