OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

19.11.2003

Olympic Watch odsuzuje další porušování lidských práv v Číně

Praha, 19. listopadu 2003 – Olympic Watch (Výbor pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi) vydal prohlášení, ve kterém „odsuzuje poslední vlnu rozsudků nad čínskými obránci lidských práv“. Jan Ruml, výkonný předseda Olympic Watch, dnes posílá dokument vládě Čínské lidové republiky.

Prohlášení zmiňuje dva konkrétní případy pokojných aktivistů, kteří byli odsouzeni k osmi, respektive třem letům ve vězení. Čeng En-čchung (Zheng Enchong) má strávit tři roky ve vězení za „nelegální poskytování státních tajemství osobám mimo Čínu“ protože údajně poslal newyorské organizaci, zabývající se lidskými právy, dvě zprávy o demonstraci dělníků. Che Te-pchu (He Depu), jehož případu se věnovala světová i česká media, byl odsouzen k osmi letům ve vězení za „pokus o rozvracení státu“, protože podepsal otevřený dopis pekingské vládě.

Olympic Watch v prohlášení žádá nejen to, aby čínské orgány propustily tyto a další vězně svědomí, ale také aby obecně „naplňovaly závazky ke zlepšení situace na poli lidských práv a zajištění svobody slova, které byly vyhlášeny, když se Peking ucházel o olympijské hry 2008“.


Olympic Watch
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet