OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

09.04.2002

Ruml a Žantovský podpořili snahy čínského disidenta

PRAHA 9. dubna (ČTK) - Místopředseda Senátu Jan Ruml (US) a předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský (ODA) se dnes vyslovili pro předložení rezoluce OSN o porušování lidských práv v Číně.

Učinili tak na dnešním setkání s čínským disidentem Wej Ťing-šengem.

Podle Žantovského přijel do České republiky hledat podporu pro předložení a přijetí rezoluce o porušování lidských práv v Číně na zasedání Komise OSN pro lidská práva. "U představitelů ministerstva zahraničí bohužel takovou podporu zatím nenalezl," řekl ČTK po setkání senátor.

Česká republika letos na rozdíl od minulých tří let nepředložila ženevské komisi ani rezoluci k porušování lidských práv na Kubě. Ministr zahraničí Jan Kavan koncem března v Ženevě zaujal umírněnější postoj. Ve svém projevu ale poukázal i na autoritářské chování řady jiných států a jmenovitě se zmínil o pronásledování náboženských a etnických menšin v Číně. Návrh rezoluce o porušování lidských práv v Číně loni předložily Spojené státy, Pekingu se vlivem procedurálních kliček podařilo přijetí návrhu rezoluce zabránit. USA letos neoznámily, zda mají v úmyslu rezoluci předkládat. Proto se čínský exil obrací na jiné země s prosbou, zda by takovou rezoluci nepředložily, uvedl Žantovský.

Ruml se Žantovským stojí v čele mezinárodního výboru, který chce přimět čínské úřady, aby před uspořádáním letních olympijských her v Pekingu v roce 2008 zlepšily stav lidských práv. Ruml se letos v Praze setkal s dalším významným čínským disidentem Wang Tanem, jedním z vůdců prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989.

Wej Ťing-šeng strávil 15 let v čínském vězení. Nyní stojí v čele exilové organizace Demokratická koalice zahraničních Číňanů.

Martin Horák jup

ČTK
Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet