OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

28.11.2008

Čína popravila vědce, Jan Ruml vyzývá Topolánka k podpoře lidských práv v Číně a Tibetu

Praha, 28. listopadu 2008 - Jan Ruml, bývalý místopředseda Senátu a spoluzakladatel výboru Olympic Watch, zabývajícího se lidskými právy v Číně, dnes dopisem vyzval předsedu vlády Mirka Topolánka, aby se česká vláda v rámci svého předsednictví věnovala i problematice lidských práv v Číně a Tibetu. Reagoval tak na zprávu o popravě čínského vědce Wo Wej-chana.

Topolánek by měl podle Rumla zvážit i setkání s dalajlámou během nadcházející návštěvy tibetského duchovního v České republice. „Je velmi důležité, aby podpora lidským právům v Číně a Tibetu byla nadále součástí zahraniční politiky České republiky a Evropské unie jako celku,“ napsal k tomu Ruml a připomněl, že se s dalajlámou sejde i francouzský prezident Sarkozy, který je momentálně nejvyšším představitelem EU.

Celý text dopisu následuje níže:


Vážený pan
Ing. Mirek Topolánek
předseda vlády České republiky

ZASLÁNO FAXEM

Praha, 28. listopadu 2008

Vážený pane premiére,

dnešní poprava vědce Wo Wej-chana čínskou komunistickou vládou po velmi podezřelém procesu je připomínkou, že čínský režim nadále brutálně porušuje lidská práva.

Je velmi důležité, aby podpora lidským právům v Číně a Tibetu byla nadále součástí zahraniční politiky České republiky a Evropské unie jako celku. Žádám Vás, aby tato problematika byla soustavně s čínskými představiteli diskutována a aby se čeští představitelé nestyděli jasně dávat najevo svou podporu lidem utlačovaným autoritářským režimem.

Zvažte prosím, zda byste se mohl v nejbližších dnech setkat s Jeho Svatostí Dalajlámou během jeho nadcházející návštěvy Prahy, podobně jako se s ním chystá setkat současný předseda Evropské rady, francouzský president Nicolas Sarkozy.

Soustavný tlak Evropské unie může napomoci tomu, aby se poměry v Číně a Tibetu změnily ve prospěch nezadatelných a mezinárodně garantovaných práv tamních lidí.

S díky za uvážení a s úctou,

Jan Ruml
předseda výboru Olympic Watch

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet