OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

01.08.2008

Adoptujte v Pekingu čínské vězně svědomí, vyzývá Olympic Watch

Praha, 1. srpna 2008 - Přesně jeden týden před zahájením olympijských her spustila organizace Olympic Watch kampaň Adopt2008.org, která vyzývá národní olympijské týmy, aby v Pekingu adoptovali čínské vězně svědomí. V návaznosti na včerejší výzvu k podpoře lidských práv v Pekingu, kterou podepsal mimo jiné bývalý český prezident Václav Havel nebo čínský aktivista Wej Ťing-šeng, navrhují například českému olympijskému týmu podporu vězněnému tibetskému duchovnímu.

Iniciátoři kampaně navrhují národním olympijským týmům, aby na místě zvolili vhodnou formu podpory, například dotazování se čínských hostitelů ohledně případu, návštěvu ve vězení, případně i veřejné věnování svých medailí či sportovních výkonů vězněným obráncům lidských práv.

Český olympijský tým, ale i premiér Topolánek, by tak měli v Pekingu vyjádřit podporu tibetskému duchovnímu Tändzinu Delegovi Rinpočhemu (Tenzin Delek Rinpoche). Tändzin Deleg byl před více než pěti lety odsouzen v uzavřeném a podle všeho vykonstruovaném procesu k trestu smrti. Jeho trest mu byl později změnen na doživotí. Podle dostupných informací je vězněn ve městě Čchuan-tung (Chuandong) v provincii S-čchuan (Sichuan).

Mezi další případy oznámené dnes patří například:
- novinář Š Tchao (Shi Tao), doporučený americkému olympijskému týmu
- internetový aktivista Chu Ťia (Hu Jia), doporučený francouzskému olympijskému týmu
- vůdkyně hnutí Tchienanmenské matky Ting C-lin (Ding Zilin), doporučená německému olympijskému týmu

Kampaň bude až do zahájení her představovat další čínské obránce lidských práv, stíhané v rozporu s mezinárodními standardy lidských práv a sliby pekingských pořadatelů o zlepšení na poli lidských práv v Číně.

Olympic Watch je organizace, založená v roce 2001 s cílem podpořit dodržení předolymijských slibů čínských představitelů, že do doby olympiády zlepší situaci na poli lidských práv. V jejím čele stojí Jan Ruml.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet