OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

30.07.2008

Reakce Olympic Watch na pokračující cenzuru internetu v Pekingu

Praha, 30. července 2008 – Olympic Watch, organizace založená v roce 2001 pro monitoring plnění předolympijských slibů na poli lidských práv ze strany čínských představitelů, dnes vydala prohlášení tvrdě kritizující pokračující cenzruru internetu pro novináře a sportovce v Pekingu. Dokument podepsaný předsedou Olympic Watch Janem Rumlem říká, že strategie „tiché diplomacie“ MOV je „prokazatelně neefektivni“ a vyzývá tak MOV k tomu, aby „veřejně vyzval ke konci cenzury v Číně a k propuštění všech čínských občanů pronásledovaných v souvislosti s olympiádou“.

Celý text prohlášení následuje níže:

Skutečnost, že mnoho webových stránek je v Pekingu nadále blokováno je výsměchem Mezinárodnímu olympijskému výboru a závazkům „úplné svobody médií“, které čínští představitelé veřejně učinili v roce 2001 při kandidatuře na olympiádu.

Přinejmenším mezinárodní novináři potřebují přístup ke všem informacím o kontextu olympiády, včetně předolympijských zásahů proti čínským obráncům lidských práv, aby mohli podávat úplné zpravodajství o olympiádě. I sportovci v olympijské vesnici musí mít necenzurovaný přístup k internetu. Obecně by měl být po celé Číně garantován svobodný přístup k informacím, v souladu s veřejnými přísliby čínských představitelů a s mezinárodními právními standardy – nejen pro zahraniční novináře a pro sportovce, ale i pro čínská média a pro čínskou veřejnost jako celek.

Pokud si chce Mezinárodní olympijský výbor zachránit aspoň zbytky důvěryhodnosti, musí nyní přestat se svou prokazatelně neefektivní strategií „tiché diplomacie“ a veřejně vyzvat ke konci cenzury v Číně a k propuštění všech čínských občanů pronásledovaných v souvislosti s olympiádou.

Jan Ruml
předseda Olympic Watch

Praha, 30. července 2008

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet