OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

10.04.2008

Olympic Watch vítá vyjádření předsedy MOV, volá po svobodě pro čínská média a propagaci lidských práv

Praha, 10. dubna 2008 – Olympic Watch dnes uvítal vyjádření předsedy MOV Jacquesa Rogga na tiskové konferenci v Pekingu jako „důležitý krok správným směrem“. Rogge ve čtvrtek vyzval čínskou vládu ke skutečnému uplatňování svobodnějších podmínek pro zahraniční média a řekl také, že pro MOV „svoboda vyjadřování je něčím absolutním“. Olympic Watch ve své reakci prohlásil, že MOV se také musí vyjádřit na podporu svobody pro čínské novináře a explicitně potvrdit, že pokojná propagace lidských práv na olympijských stadionech nijak neodporuje olympijské chartě.

Olympic Watch je organizace pro lidská práva, založená v Praze v roce 2001 v reakci na rozhodnutí MOV přidělit OH 2008 Pekingu. Jejím posláním je vést kampaň, která by čínským představitelům připomínala jejich veřejné sliby z roku 2001 ohledně zlepšení na poli lidských práv. Olympic Watch dlouhodobě poukazuje na prolematicku svobody slova v Číně, případy vězněných novinářů a obránců lidských práv, jako je Chu Ťia, Jang Čchun-lin nebo Jie Kuo-ču, kteří byli uvězněni za kritiku olympiády. Předsedou výboru Olympic Watch je jeho spoluzakladatel Jan Ruml.


Plný text prohlášení následuje níže:


Olympic Watch vítá vyjádření předsedy MOV Jacquesa Rogga, která učinil dnes na tiskové konferenci v Pekingu. Myslíme si, že to je důležitý krok správným směrem.

V oblasti svobody médií je skutečně nutné, aby zahraniční média mohla svobodně operovat po celém území Čínské lidové republiky, včetně Tibetu a Sin-ťiangu (kterému Ujguři říkají Východní Turkistán). Do těchto regionů by také měla být vpuštěna mezinárodní vyšetřovací mise, která by mohla prověřit zásahy proti Tibeťanům a Ujgurům.

V souladu s olympijským principem nediskriminace a sliby čínských představitelů ohledně plné svobody médií se MOV také musí vyjádřit na podporu vězněných čínských novinářů a proti kombinaci cenzury a propagandy, kterou používá čínská vláda. Domácí média mohla operovat svobodně bez cenzury v Los Angeles 1984, Soulu 1988, Barceloně 1992, Atlantě 1996, Sydney 2000 i v Aténách 2004. Mají-li být skutečně podmínky pro média v Pekingu totožné, jak bylo slíbeno, musí i čínská domácí média být svobodná již před zahájením her.

Pan Rogge také se také správně vyjádřil ohledně svobody vyjadřování pro sportovce. Je také nutné specifikovat, že vyjádření podpory lidským právům pokojným způsobem na olympijských stadionech nemůže být desinterpretováno jako „politická, náboženská či rasová propaganda“ a neodporuje tak Olympijské chartě. Lidská práva nejsou politika, je to universální koncept podporovaný Olympijskou chartou. Olympic Watch brzy zveřejní konkrétní doporučení v tomto ohledu, které vyjádří úctu lidským právům a lidem v Číně.

Doufáme, že MOV bude nadále ukazovat svou schopnost propagovat olympijský ideál lidské důstojnosti a lidská práva. Otevřený, upřímný a pokojný dialog mezi Číňany, Tibeťany a Ujgury, a zlepšení situace na poli lidských práv v Číně, Barmě a Súdánu muže skutečně být tím nejlepším dědictvím letošních olympijských her.

Praha, 10. dubna 2008

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet