OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

03.04.2008

Olympic Watch kritizuje odsouzení čínského disidenta

Praha, 3. dubna 2008 - Olympic Watch dnes odsoudil rozsudek nad čínským disidentem Chu Ťiou, který byl v Pekingu odsouzen ke třem a půl letům vězení za „rozvracení státní moci a socialistického zřízení“. „Čínská vláda ignoruje své závazky ohledně zlepšení na poli lidských práv a zkouší, kam až může zajít právě v momentě, kdy do Pekingu míří vedení MOV,“ řekl k tomu předseda Olympic Watch Jan Ruml.

„MOV má při této návštěvě Pekingu poslední možnost čínským představitelům jejich veřejné sliby připomenout a požadovat svobodu tisku a projevu a dodržování lidských práv obecně. Pokud se tak nestane, budou se muset sportovci, sponzoři i světoví státníci rozhodnout, jakým způsobem se distancovat od porušování lidských práv a nemorálního chování MOV,“ dodal Ruml.

Chu Ťia byl zatčen loni v prosinci jen pár týdnů poté, co ve vyjádření pro Evropský parlament kritizoval skutečnost, že pekingskou olympiádu organizují lidé, kteří mají na svědomí potlačování lidských práv. Olympic Watch jeho zadržení již dříve kritizoval a vyzval k jeho propuštění, spolu s dalšími dvěma „olympijskými vězni“, Jie Kuo-ču a Jang Čchun-linem.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet