OLYMPIC WATCH OLYMPIC WATCHOLYMPIC WATCH
ČeskyEnglish
O nás
Dokumenty
Témata
Události
Zapojte se
Odkazy

03.06.2007

18. výročí událostí z Tchien-an-men

Praha, 31. května 2007 - Olympic Watch a Amnesty International ani letos nenechají upadnout v zapomnění krvavé události na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Osmnáct let po zásahu armády proti demonstrantům uspořádá průvod na podporu lidských práv v Číně a upozorní na aktuální problémy země. V neděli 3. června v 18:00 průvod vyrazí od Pomníku politických vězňů na Újezdě k velvyslanectví Čínské lidové republiky, Pelléova ulice 18, Praha 6.

U ambasády v 19:00 proběhne symbolická poprava pěti politických vězňů náležejících k nejvíce perzekvovaným skupinám v Číně: Tibeťana, Ujgura, vyznavače hnutí Falun-Gong, obránce lidských práv a novináře/bloggera. Samozřejmou součástí akce bude tradiční svíčková vigilie za oběti totalitního režimu v Číně.

Účastníci budou mít možnost podepsat dopisy směřované Mezinárodnímu a Českému olympijskému výboru, aby u příležitosti konání olympijských her vyvinuly tlak na Čínu, která se zavázala do doby zahájení her zajistit v Číně úplnou svobodu slova.

„V dopisech chceme výbory upozornit také na porušování lidských práv v souvislosti s olympiádou – násilné vysídlování, omezování práv drobných podnikatelů, cenzuru tisku, zastrašování lidskoprávních aktivistů,“ říká za koordinátory akce Petra Lomozová z AI ČR.

„Budeme také požadovat propuštění Jie Kuo-Ču, který byl uvězněn jen za to, že chtěl zcela podle práva organizovat demonstraci proti přesídlování v rámci předolympijské přestavby Pekingu,“ dodává Petr Kutílek z Olympic Watch.

Čína je zemí s nejvyšším počtem poprav na světě. Trest smrti je v současnosti možný za 68 zločinů a jen poslední rok bylo odsouzeno k smrti kolem 3000 lidí. Spravedlivost řady soudních procesů je přitom zpochybnitelná. Porušována je svoboda slova a svoboda vyznání, jež postihuje vězněním a mučením Tibeťany, příslušníky hnutí Falun-Gong, muslimskou menšinu Ujgurů i početné skupiny křesťanů.

Webdesign and webhosting: NETservis, s.r.o. - prezentace, www stránky, design, flash, internet